DietaZdrowie

Czy nasiona chia na pewno są zdrowe?

Zdrowe odżywianie stało się bardzo modne i cały czas zaraża nowych ludzi. Działy ze zdrową żywnością możemy obecnie znaleźć we większości sklepów. Do „super jedzenia” zaliczają się nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej), które już na stałe zagościły w jadłospisie osób dbających o zdrowie. Najbardziej znane są chyba puddingi z ich dodatkiem. Jednak już niebawem znalezienie takiego deseru nie będzie już takie proste.

Nasiona chia zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, jak również błonnik i białko. Mają dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz pomagają w walce z otyłością. Co jeszcze? Na pewno zmniejszają prawdopodobieństwo cukrzycy i zachorowań na niektóre nowotwory. To głównie dzięki bogactwu zastosowań stały się takie znane – używane są jako dodatek do pieczywa, płatków, koktajli, sałatek i deserów.

Jednak Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, że „Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w Unii Europejskiej nasion chia w jogurtach i deserach, produkty te nie mogą być sprzedawane”. O co tam chodzi? Powodem ma być ich szkodliwość dla zdrowia przy przyjęciu zbyt dużej ilości. Z czymś się to kojarzy? Praktycznie ze wszystkim. Zbyt nadmierna ilość niemal każdej substancji jest szkodliwa dla organizmu. Sprawa wydaje się tym bardziej dziwna, ponieważ nie istnieją żadne oficjalne badania potwierdzających tezę Inspektoratu. Jakieś publikacje oczywiście znajdziemy, lecz nie są to oficjalne badania przeprowadzone prze Unię Europejską.